tisdag 8 december 2015

PodCon 205 - I spelledarens våld

Tema: Våld

Deltagare: Nils, Håkan och Roman

På grund av ett barn, två versioner av Dracula och att livet kom emellan glömde vi publicera igår. Men nu är det en ny dag då kan vi publicera istället.
Här kommer våld!2 kommentarer:

 1. Tack för ännu ett oerhört lyssnarvärt avsnitt! Tycker detta håller bättre nivå än det med monster och det andra AP som båda blev lite pratiga, flamsiga och ostrukturerade.

  Fint att ni funderar på att göra saker för flyktingar. Min lilla erfarenhet av volontärarbete och i egenskap av lärare med nyanlända i klasserna är att även om barnen är unga och motiverade att lära, så är språket svårt och tar tid. Rollspel bygger ändå på väldigt hög grad av språklig kompetens i det att ge/förstå beskrivningar och kunna göra detaljerade redogörelser för allt från handlingar till känslor. Jag älskar idén men kanske svår just med gruppen nyanlända?

  Våld. Ja, ni pratade mest action, faktiskt. Rollspel är en typiskt manlig hobby, vi män socialiseras fortfarande in i en könsroll där våld är legitimt och förknippat med status. Självklart är våld centralt i rollspel. Tyvärr, skulle jag säga. Ser det som en mognadsprocess där vuxna rollspelare oftast kommer bort ifrån glorifieringen eller njuter av våld som underhållning, då man inser det perversa i det (ja, jag älskar Roman mes av er tre).

  Tycker slentrianvåld är tråkigt. Att meja ned nazister, slasha kobolder eller peppra Stormtroopers ger mig inget. Tycker ni var inne på intressanta saker när ni touchade de psykologiska effekterna av trauma. Våld är traumatiskt. Det är sjukt intressant att utforska i rollspel.

  Annars tror jag att den vanligaste anledning till våld i rollspel är, förutom att det har ett underhållningsvärde generellt i vår populärkultur, att det är ett simpelt sätt att skapa hinder i storyn (i många fall ÄR våld den enda storyn tragiskt nog) och såklart att lösa problem. Vilket speglar att få killar lärt sig lösa problem verbalt.

  Hade varit intressant att analysera att många rollspel förutsätter att rollpersonerna är murder hobos. Att man skoningslöst och tillsynes utan psykologiska skador drar runt och mördar och plundrar.

  Det finns såklart många andra sätt att skapa spänning och action i narrativ utan våld. Till att börja med så räcker ju hot om våld, annalkande våld eller föraningar om våld. Det behöver aldrig spelas ut. Precis som att skräck är bäst innan den materialiserats, är våld bäst innan den figurerat. Men saker som skapar dramatik och puls i en historia kan ju vara hemligheter så inte får avslöjas, jakt, flykt, hot, svart- och avundsjuka, hämnd etc.

  Ah ja, oavsett blir jag alltid överlycklig av att höra er prata. Önskar jag hade tid och möjlighet att spela igen. Läser Finna Dolda Ting om rollspelens historia och blir så där kvällen innan julafton-nostalgisk och varm inombords. Det är ett fantastiskt medium. Så, tack <3

  SvaraRadera
 2. Håller såklart med om allt du skriver Talgboll ;)
  Tror struktur o fokus är väldigt upp till dagsform o ämne, vi låter samtalet styra oss o då vet man aldrig var man hamnar. Varje podcast ser vi också som ett "äventyr", med mer eller mindre lyckade resultat. Så jäkla kul med din input, stort tack för att du lyssnar! Vi mortlar ner ditt tankestoff i PodCon-grytan och kommer låta dina tankar genomsyra vår egen process, så gör vi alltid med konstruktiva inlägg.

  PS Du är den lyssnare jag älskar mest!
  /Roman

  SvaraRadera