torsdag 28 april 2016

PodCon 210 - I slutet av ritten (Utvärdering)

Tema: Utvärdering

Deltagare: Nils, Roman och Håkan

Sista avsnittet för säsongen!
Med detta tar vi en liten paus. Men vi lämnar er med en liten present: Generation.
Håkan har äntligen kommit loss och klottrat ner Generation, så läs och använd om ni vill. Han skulle också komma att uppskatta om du/ni kommenterar och tycker till, det kan göras i dokumentet.

Läs Generation här >>

OCH! Om du/ni har några synpunkter på vad vi gjort i podden, eller vad vill borde göra, vilka ämnen vi borde ta upp, berätta det mer än gärna! Vi vill göra detta så mycket så möjligt med er.

Tack än en gång att ni lyssnar!

11 kommentarer:

 1. Tack för Generation! Kul att läsa, och kan mycket väl komma till pass vid tillfälle. Just nu är jag dock lycklig över att vi äntligen har börjat vår Järn-kampanj, och har en hel del Trail- och Call of Cthulhu på G framöver.

  Jag älskar att ni varvar actual play med vanliga avsnitt, och jag älskar analyserna, gnabbandet och känslorna ni bjuder på. Jag vill bara att ni fortsätter med det ni gör!

  Ha ett härligt sommarlov! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Förhoppningsvis blir lovet inte så långt. Vi gör nog som förra gången att vi spelar in ett par avsnitt i förväg. Kul med CoC och Järn!

   Radera
 2. Tack för en fin avslutning och en underbar säsong! S02 kommer jag minnas som min egen rollspelsrenässans. När Roman öppnade sin torndörr och sitt hjärta och bjöd in mig i spelvärmen igen. Oförglömligt! Akta er så jag inte nästlar/bjuder in mig till Podcon också haha

  Temat utvärdering hade jag gärna varit med på. Som pedagog är det typ det enda jag gör. Jag känner så här att i rollspel, som i all annan utvärdering, så måste man håll koll på syftet: varför utvärderar jag? Är det för att bli bättre, ha roligare, engagera/involvera alla (demokratiperspektivet), skapa trygghet och inkludering? Som nästan alla som spelar tycker jag också att "rolighetsfaktorn" är viktigast. Det är alltså viktigt att alla har kul. Innan spel tycker jag därför att man bör kunna snacka lite (inte kompromissa, Roman ;P) så man har koll. Lite så som Håkan sa. Jag menar inte "jag vill inte spela magiker", utan mer "jag har svårt för rälsat spel, jag vill ha stark spelaragens". Jag har spelat i grupper där man inte vuxet och öppet kunnat prata om sånt. Det blir som en dysfunktionell familj eller arbetslag. Konflikter ligger och pyr när alla har olika preferenser och man straffas passivt aggressivt eller by proxy. Det är det här jag menar med förväntningar. Inte "ikväll ska vi ha kul!", utan trygghet i att inte tvingas spela något man inte är bekväm i eller kan göra något eget roligt utav :)

  Därför är det bra, tycker jag, att efter spelpass utvärdera, för att stämma av om folk haft kul och om man, som grupp, kan göra annorlunda nästa gång för att det ska bli bättre. Det betyder inte att man kompromissar eller sågar. Jag kan spela västern denna kampanjen även om det inte är min favvosetting men jag vill gärna ha kontroll över min karaktär och jag kan köpa mer rälsat nästa kampanj eftersom då är stämningen så grym för det är sci-fi etc. Vill poängtera att det är gruppen som delar ansvar. I min värld har ingen mer eller mindre ansvar.

  Puss <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant kommentar, delar din syn på det hela, utan samtal kan det verkligen dra iväg åt fel håll. Ibland funkar det ju ändå såklart och då är det bara att njuta. Du är självklart väldigt välkommen i podden! Härligt att Roman och tornrummet öppnat sig som ett gammalt klädskåp tillbaka till rollspelets magi!

   Radera
  2. Tycker för övrigt lärar-rollen ligger nära rollen som SL.

   Radera
  3. Lärarrollen har många likheter med SL ja. Har själv oftast fått SLa och därför så skönt att "bara" få spela (nånting bra) nu :) Tror mycket dåliga erfarenheter handlar om ålder och mognad. När man var yngre pratade man inte så mycket eftersom man spelade med de man kände som ville spela. Fanns liksom inte alternativ. Dög det inte så fick man inte spela. Nu är man kanske lite klokare? :)

   Jag är gärna med någon gång om temat passar och jag har möjlighet men känner nog att det är er grej. Ni har en intim liten cirkel där :)

   Radera
 3. Hoppas det kan bli en vända Cthulu-generation. Ser verkligen fram emot ett sådant grepp och hur man blandar fokus på sociala konflikter med mysteriespelande.

  En tanke gällande Generation. Kanske kunde varit kul med en bakvänd generation där man spelar nutid först och sedan backar tillbaka minst 10 år per spelmöte för att spela tidigare släktingar. Kanske kul att spela fram varför sakerblev som de blev i framtiden.

  SvaraRadera
 4. Hur går det med poddandet? När kommer nya avsnitt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poddandet pågår. Vi håller på med en sammanhållen... grej... Det blev ett väldigt långt uppehåll under sommaren pga livshändelser för oss alla, bra och dåliga. jag vill inte säga mer om vad vi spelar in eftersom det inte är färdigt och det är trist att lova något som kanske inte blir av. Men förhoppningsvis ska det här "segmentet" vara klart snart och då ska vi släppa ett gäng avsnitt. Så det kan bli ganska snart, det kan bli inte alls... :)

   Radera
  2. Hoppas verkligen att det blir allt annat än "inte alls". Har gått och väntat på säsong 3 sedan i våras, så hoppas verkligen verkligen inte ni tänker lägga av.

   Radera
 5. Det hoppas inte jag heller! :)

  SvaraRadera