Någon gång i slutet av åttiotalet gjorde Skogsmulle något fruktansvärt mot en liten pojke i Stockholmstrakten. Den pojken hette Mikael Bergström och han har nu vuxit upp och blivit en tungviktare inom rollspelsbranschen och det är dags för payback.
Rotsystem är Mikael Bergströms femte rollspel och det ges ut av Fria Ligans dotterbolag Spindelkungen förlag. För mig och för många andra som tycker om att prata rollspel på nätet så är Mikael känd som “Krank”, en av de mest tongivande användarna på rollspel.nu. Mitt första intryck av Krank var att han aldrig gillade något som jag förslog när han bad om input. När jag väl lyckades hantera mitt brustna ego insåg jag att det till stor del handlar om att vi har olika smak vad gäller rollspel. Jag älskar konfliktfyllda relationer och Mikael har fokus på den inre upplevelsen men också problemlösning och pussel. Trots våra olikheter så har jag lärt mig mycket av Krank, framförallt att kunna se på min hobby ur ett genusperspektiv.
Rotsystem utspelar sig i en avlägsen cyberpunk-framtid i en megastad någonstans i Norden. Bakgrundshistorian är att vår samtida värld utvecklades med hjälp av teknologiska framsteg, 3D-skrivare och kallfusion gjorde att energi och varor blev i stort sett gratis, åtkomligt för alla och miljövänligt. I och med detta försvann grunden för kapitalism och när företagen dog uppstod utopia. Människan kunde nu städa upp miljön och skapa jämlikhet och fred över hela planeten. I detta skede dök en oväntad fiende upp. Från sporer i Sydamerika spred sig Grönskan, ett gigantiskt nätverk av klätterväxter som lärt sig att ta över andra växter och djur, och som kan kommunicera inom nätverket med radiovågor. Människan försökte kontrollera och bekämpa växterna, som man gjort i alla tider men det blev snart tydligt att Grönskan förändrade sig för att möta hot, lärde sig av sina misstag och spred dessa kunskaper genom nätverket.
Snart började Grönskan använda sina radiovågor för att hacka sig in i människans teknologiska nätverk, sabotera AIs och sprida virus. Det gick inte längre att använda trådlös kommunikation och man stängde ner och förbjöd radiovågor, internet, trådlösa nätverk, GPS och kontakt med satelliter. Grönskan spred sig över allt större områden och till slut tvingades mänskligheten försluta sig i megastäder utan kontakt med varandra. Grönskan har nu kontroll över planeten och växer sig allt mer intelligent, självmedveten och kraftfull. Den stad där Rotsystem utspelar sig, Stad 1, kan mycket väl vara den enda som finns kvar på jorden och det är en tidsfråga innan Grönskan letar sig in och utplånar eller inkorporerar de sista människorna.
De miljontals människor som bor i Stad 1 har sett sin utopiska värld krossas. Resursbrist och nöd har återuppstått och med dem den onda kapitalismen i form av ett antal Megakorporationer. Individen har tappat kontrollen över sitt eget liv och man jobbar dygnet runt med sinnesförslöande och farliga arbetsuppgifter och tvingas äta näringsslem innan man går hem till små ruttnande lägenheter i bostadskomplex som terroriseras av knarkare och våldsamma gäng. Cybernetiska implantat är standard med mekaniska kroppsdelar och sladdar som kan koppla ihop hjärnan med virtuella upplevelser. Detta är cyberpunk som den gjordes på åttiotalet.
Rollpersonerna är en grupp frilansande problemlösare som hyr ut sina tjänster till megakorporationerna eller till Koalitionen, en organisation som försöker samordna stadens resurser för att bekämpa Grönskan. Reglerna för att skapa en rollperson innehåller tabeller för att snabbt få en unik och spännande bakgrund och val där spelaren sätter ut poäng på egenskaper och köper cybernetik för att uppfylla något kompetensområde i frilansargruppen.
Rotsystem har ett tydligt fokus på problemlösning med fyra typer av utmaningar: inbrott, undersökning (detektivarbete), utforskning (av världen utanför Stad 1) och strid. Det finns ett kapitel som beskriver hur spelledaren ska förbereda dessa olika delar i äventyr och ett kapitel med tips till spelarna så att de ska ha en chans att klara utmaningarna. Rotsystem är alltså inte ett spel där man får svaren på gåtorna gratis eller löser dem med ett enkelt tärningslag. Det gäller snarare att styra sin rollperson för att hitta rätt ledtrådar, få tag i information och lösa pussel. Jag föreställer mig att en stor del av spelmöten kommer att innebära att spelarna diskuterar taktik för att hantera svåra situationer, tex hur de ska ta sig in hos en megakorporation eller hur de ska få tag i lösenord så att de kan hacka ett nätverk. Det är spelarnas val som är i fokus snarare än rollpersonernas. Tipsen om hur man bygger och hanterar utmaningar är genomtänkta och pedagogiskt förmedlade.
I beskrivningen av megakorporationerna finns personer och platser med inbyggda konflikter och problem vilket är en bra grund att utgå från när man vill skapa nya berättelser. I grundboken finns ett färdigt äventyr med det tokroliga namnet Nu grönskar det. Jag blir alltid irriterad när spelskapare slänger in halvfärdiga introduktionsäventyr i sina grundböcker utan att fatta att detta äventyr kommer att vara det första intrycket för alla som intresserar sig för spelet. Mikael har inte gjort det misstaget. Nu grönskar det är visserligen ganska kort i antal sidor men kan säkert sträckas ut över tre spelsessioner och det innehåller en hel del kluriga problem för spelgruppen, och dessutom en utflykt ut i det gröna. Redan nu finns ett supplement till Rotsystem, G som i gängkrig (vad är det med Mikael och tokig “humor”?) som beskriver hur man som spelledare kan skapa gäng men framför allt innehåller ett rejält äventyr.
Rotsystem handlar i grunden om två teman, en socialistisk syn på kapitalism som grunden till allt hemskt på jorden och konflikten mellan den goda teknologin och den onda naturen. Rotsystems bild av kapitalism är den som brukar återges i Cyberpunk och den funkar väldigt bra i rollspel men är inte särskilt nyanserad. Många av hur de värden som vi idag håller som “goda” har uppstått i just kapitalistiska demokratier, bland annat genusteorier och feminism.
Kampen mellan natur och teknologi har jag lite svårt att förstå. Gaia är i dagsläget nere för räkning, slagen, sparkad och spottad på, djuren är utrotningshotade, luften förorenad, marken och vattnet försurat, kretsloppen har havererat, utsläppen av koldioxid har nått rekordhöga nivåer. Men Mikael låter naturen och inte teknologin vara den store fienden i sitt spel. Hur kommer det sig? Kanske är det just det som gör det så brilijant, det är helt oväntat och jäklar vad Mikael får det att funka. De fenomen som Mikael använt för att bygga sin Grönska är värda att kolla upp, googla på filmer om kudzu och cordyceps!
Rotsystem gör mig deprimerad, inte för att det är ett dåligt spel utan för att det är så mörkt att det känns som om Stad 1s invånare borde ta livet av sig på en gång för att få det avklarat. Där Mikaels tidigare rollspel More than human känns charmigt och kul är Rotsystem känslokallt och teknologiskt. Jag gillar rollspel med fokus på relationer, där jag slipper syssla med att lösa problem eller pussla med kartor och hand-outs. Rotsystem är inte min typ av spel, och det är en fråga om smak. Om du har en spelgrupp som tycker om problemlösning och om du gillar filmer som I Am Legend, Robocop och Blade Runner så bör du verkligen skaffa Rotsystem.